Normaalirutiineilla;

Ihan ensiksi laitoin tarvittavat ruuat likoamaan. Siinä ei onneksi mennyt kauaa. Ilma oli raikas, n. 15 astetta pakkasta ja hiljainen lumisade. Kello oli aamulla jossain puoli 7 maissa.

Loimitin kaikki klipatut heppaset, eli Pojun, Ransun, Väiskin,  Pojun, Vikin, Finen, Viivin, Vennin, Nessun ja Junin. Muita ei olekkaan klipattu, ja sen kyllä näkee. Söpöjä karvapalloja<3 Vennin loimi kiristää jo ja se menee vain lyhyeksi päiväksi tarhaan, samoin Tamara ja pikku-Rose. Se kasvaa ihan huimaa vauhtia ja söpistyy koko ajan:) Saa nähdä myynkö Rosea ollenkaan, kun Tamara alkaa olla jo kisaiän lopussa. No mutta  se ei ole oikein pärjännyt koskaan...

Vein heppaset sitten tarhaan ja heinät sinne, ettei tarvitse ilman ruokaa olla.  Heitin vielä Priman ja Hermitin samaan tarhaan ja sinne myöskin heinät. Tarkistin vielä tarhojen vedet ja vein lämmintä vettä niihin, missä vesi oli jäätynyt. Hain kottarit ja kärräsin kaikista karsinoista lannat. Pyyhkäsin Likaisimmat kipot ja suolat sienellä. Jatkoin käytävän kastelulla ja sitten lakaisin sen. Lakasin vielä satulahuoneen ja sitten pääsin rehulaan.

Rehulassa laitoin ruuat valmiiksi jokaisen hevosen aamuämpäreihin ja sitten kiikutin ne karsinoihin. Aika hakea lyhyttä päivää tarhailevat tammat sisään. Vein ensin Vennin sisään ja laitoin sille vähän heinää karsinaan. Hain vielä Tamaran ja Rosen ja vein ne yhteen varsomiskarsinoista. Tamara sai ruokansa ja hiukan heinää.

Siivoilin tallin yläkerran, tein rehutilauksia, jututin eläinlääkäriä puhelimessa, tein paperihommat ym. Siinä viereähtikin 3 tuntia.

Oli aika hakea joku ratsastettavaksi. Casparos Dream eli Viivi näytti kivan pirtsakalta ja halusin jonkun nuoremman treenaamaan. Laitoin maneesiin muutamia puomeja, jonka jälkeen hain Viivin, harjasin sen ja laitoin kamat. puin itselle kypärän ja otin kouluraipan. Talutin Viivin maneesiin ja nousin selkään. Alkulämmittelynä tein voltteja ja pohkeenväistöä käynnissä ja ravissa. Jatkoin treenausta avotaivutuksilla. Viivi oli hiukan turhan innokas ja venytti askelta, joten tein myös voltteja ravipuomeilla. Aluksi Viivi vain kolhi jalkoja, mutta pikkuhiljaa se parani. Menin lisättyä ravia ja laukkasin pääty-ympyrällä taivuttaen. Kokeilin hiukan vastalaukan alkeita, mutta Viivi tuppasi vaihtamaan laukkaa. Lopetin onnistumiseen ja menin loppuravit kiemurauralla. Vein Viivin talliin, otin kamat ja kiitin tammaa. Laitoin sille talliloimen ja jätin karsinaan.

Seuraavaksi otin käsittelyyn Carammelin Finderellan, nuoren arabitamman. Rakensin  estekujan maneesiin ja lisäksi yhden irtopystyn. Kävin hakemassa Finen ja vein sen talliin harjattavaksi. Laitoin sille suitset ja suojat ja kiinnitin liinaan. Talutin Finen maneesiin, se seurasi tahmeasti. Päästin sen vapaaksi ja nostin kolmen esteen sarjan esteet n. 50 senttisiksi. Ne olivat yhden laukka-askeleen välillä. Laitoin toiselle sivulle kaksois-sarjan ja sen esteet n. 60 senttisiksi. Yksittäispystyn nostin n. metriin. Hoputin Finen kasois-sarjan kujalle ja maiskutin ja näytin hieman pitkällä raipalla merkkiä Finen taakse. Se hyppäsi hyvin ja hoputin sen jatkamaan kolmois-sarjalle. Fine kielsi ensimäiselle esteelle joten käännytin sen ja hoputin uudestaan. Nyt se hyppäsi. Treenasin puolisen tuntia irtohypytystä ja juoksutin n. vartin. Fine alkoi rentoutua ja eteni hieman paremmin loppuakohdin. Vein lopuksi Finen talliin, kiitin sitä, loimitin ja jätin syömään ruokiaan.

Kävin viemässä nopeasti päiväheinät tarhoihin ja karsinoissa oleville hevosille.

Ehdin huokaista hetken ja sitten oli tulossa muutama poniratsastaja. N. 12 vuotias heppatyttö ja pari kaveria, jotka ovat varanneet tunnin. Tuntihepoiksi varasin tälläkertaa Tattiksen, Vilin ja Nessun. Ratsastajat saapuivat ajoissa ja harjasivat ratsunsa. Osasivat laittaa myös itse varusteet ja näin että se olivat ratsastaneet luultavsti pari vuotta. He taluttivat ratsunsa maneesiin ja nousivat selkään. Tunnin aikana kävimme läpi perusasioita. Harjoittelimme voltteja, asettamista ja menimme laukkaa ympyrällä. Tunnin jälkeen tytöt harjasivat ratsunsa ja opettelimme loimittamista Nessulla. Kun tytöt lähtivät söin ruuan ja lepäsin hetken. Kello lähestyi neljää ja ajattelin ratsastaa vielä Masalla hiukan koulua ja Herolla maastoon. Jos illalla riittää intoa, voisi Vikillä  tehdä jotain, mutta 4 tuntia ratsastusta, 1 juoksutusta ja 1 pidetty ratsastustunti riittävät ihan hyvin yhdelle päivälle :)

Ensin päätin ottaa käsittelyyn Masan, joten hain sen sisään ja harjailin sitä. Poitsu oli niin innoissaan, että ehti puraista minua. Laitoin orille Masalle kamat ja itselleni myös ja lähdin maneesiin. Maneesissa Kipusin Masan selkään ja suoritin alkulämmittelyt taivuttelemalla kolmikaarisella. Kun olin lämpännyt käynnin ja ravin ja Masa alkoi taipua hiukkasen. Kokeilin pieniä pätkiä lisättyä ravia, ja se onnistui ihan kohtuullisesti. Välillä normaaliin raviin siirtyminen tuotti ongelmia, mutta kyllä sekin kunnon pidätteillä. Laukkasin hetken keskiympyrällä ja tein paljon siirtymisiä. Kokeilin kokorataleikkaata laukassa ja raviin siirtyminen vasta juuri ennen pitkää sivua. Masa meni hyvin ja annoin sen mennä rennosti loppuravit, kun keventelin. Ratsastuksen jälkeen vein sen talliin ja pyyhin hiet ja loimitin. Masakin sai jäädä syömään heiniään. 

Viimeisenä päätin ottaa ratsastukseen siis islanninhevosori Heron. Hain sen tarhoilta, joissa oli enää muutama hevonen. Harjasin orin ja laitoin sille ohuen loimen. Puin vielä suitset ja laitoin heijastimet jalkoihin ja ohjiin. Laitoin itselleni kypärän ja talutin Heron ulos. Ori pyöri kun yritin nousta jakkaralta sen loimitettuun selkään. Kun vihdoin pääsin sinne sain kerätä nopeasti ohjat, sillä Hero lähtio raviin. Korjasin tasapinoni ja siirsin orin käyntiin. Teimme tunnin lenkin peltopolkua pitkin. Hero sai kokeilla umpihankilaukkaa ja nautti siitä. Kokeilimme myös tölttiä ihan kunnon pätkän. Lennki sujui varsin hyvin reippaan Heron kanssa. Tallissa harjasin sen kunnolla kiitokseksi ja pyyhin sen suitset.

Kello oli jo paljon ja oli aika hakea kokopäiväulkoilijat sisään. Eli Prima ja Hemmo tuotiin ekana ja riisuin niiltä ulkoloimet pois ja talliloimitin ne. Sitten hain Pojun ja Ransun sisään ja vaihdoin toppaloimet sisäloimiin. Sitten toin loput orit eli Jäbän ja Väiskin ja vaihdoin Väiskille talliloimen. Vielä tammat eli Viki ja Juni tulivat sisälle ja saivat uuden loimituksen. Kävin mittaamassa iltakaurat ja jaoin ne kaikille hevosille. Tallissa oli meteliä ja ovenhakkaajat saivat ruokansa viimeisenä. Uusi yksäri Hermet oli aluksi hiukan säikky metelille, mutta rauhoittui pian kaurojen ääreen. Kävin hakemassa kottikärryyn heinät ja tein kierroksen ovelta ovelle ja heitin karsinaan heinät. Samalla testasin juoma-automaatit. Vielä käytävän kastelu ja lakaisu. Ennen tallin sulkemista kävin tarkistamassa Rosen ja Tamaran, joilla kaikki oli hyvin. Viimeiseksi hyvävointisen näköinen Venni. Sanoin heipat kaikille ja kurkkaisn joka karsinaan. Kaikki normaalia, joten sammutin ylimääräiset valot, lukitsin ovet ja lähdin.